Terug naar de EU site Kid's Corner Links FAQ Inloggen

Doel

Sam de Verkeersslang is een spel dat speciaal voor kinderen ontwikkeld werd. Het heeft als doel kinderen en ouders gedurende te stimuleren om veilig en milieuvriendelijk naar school te komen.

ZelfontwikkelingKinderen vinden het aangenaam om zelfstandig naar school te gaan. Ze doen dat meestal samen met vrienden en klasgenoten, waardoor hun sociale contacten rijker worden. Zich te voet of met de fiets verplaatsen, is bovendien goed voor de ontwikkeling van het kind, zowel op motorisch (bevorderen van gezondheid door beweging) als dynamisch-affectief vlak (bevorderen van zelfredzaamheid en zelfstandigheid).

VeiligheidSpiraal

Daar staat tegenover dat ouders de schoolomgeving of de schoolroute vaak te gevaarlijk vinden, of het gemakkelijker of praktischer vinden om hun kinderen met de auto naar school te brengen. Dit heeft als gevolg dat steeds meer kinderen met de auto naar school worden gebracht. Hierdoor doen ze minder ervaring op met fietsen in het verkeer en verliezen ze net een stuk zelfstandigheid.

MilieuEen groot aantal verplaatsingen met de auto zorgt bovendien voor meer verkeer. Dit brengt heel wat negatieve gevolgen met zich mee voor onder meer de verkeersveiligheid, de verkeersleefbaarheid en het milieu.

 

Hoe werkt het?