Terug naar de EU site Kid's Corner Links FAQ Inloggen

Hoe werkt het?

Samscholen kunnen bij inschrijving voor Sam de Verkeersslang 2017-2018 kiezen tussen deelname aan de Samweek en/of een jaar lang Woensdag Samdag. De boodschap is simpel: zoveel mogelijk kinderen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar school.

Fluohesjes

KBC geeft een week na de herfstvakantie een pakket van 50 gratis fluohesjes weg aan alle scholen die deelnemen aan de Samweek of Woensdag Samdag van Sam de Verkeersslang. Op het inschrijvingsformulier kon je aangeven of je wilt ingaan op dit aanbod. Dit aanbod geldt zolang de voorraad strekt.

DE SAMWEEK

De Samweek is de actieweek van Sam de Verkeersslang waarin kleuter- en lagere scholen met een leuk spel werken rond milieuvriendelijke en veilige verplaatsingen. De week loopt van 14 tot 18 mei 2018 of een andere week naar keuze van de school. Het is het ideale moment om er een fijne duurzaamheidsweek of verkeersweek van te maken en verschillende activiteiten rond milieuvriendelijkheid en/of verkeersveiligheid te organiseren!

Je ontvangt infobrieven, klasaffiches en beloningsstippen om individueel verplaatsingsgedrag te belonen op klasniveau. Iedere dag van de Samweek beloont de leerkracht de leerlingen die te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar school zijn gekomen, met een groene stip. Die stip mogen de leerlingen op hun klasaffiche in de witte vakken kleven. Elk wit vak staat voor een dag. Als het dagdoel (aantal gewenste stippen per dag) van de klas behaald is, mogen de leerlingen al in het volgende dagdoel stippen kleven. Op het einde van de week zorgt de klas of school voor een leuke activiteit als beloning, zoals extra speeltijd, een uitstap naar het verkeerspark of een groot Samfeest!

De klasaffiches van de lagere school vormen samen op het einde van de week één grote Sam de Verkeersslang. Voor de kleuters blijft de affiche in hun klas. Je kan er ook voor kiezen om de leerlingen met virtuele kliks op het smartboard te belonen in plaats van met de groene stippen op de klasaffiche.

Gratis spelmateriaal (levering begin maart):

  • Spelmateriaal voor leerlingen van de lagere school (klasaffiches en stippen, affiche met de kop en affiche met de staart van Sam de Verkeersslang).
  • Spelmateriaal voor kleuters (klasaffiches en grotere stippen).
  • Infobrieven voor de ouders.

Woensdag Samdag

Werk je liever een schooljaar lang rond milieuvriendelijke en veilige verplaatsingen? Dan kan je kiezen voor Woensdag Samdag.

Tijdens de campagne wordt er gewerkt met educatieve klasaffiches. Het spel loopt van woensdag 20 september 2017 tot 9 mei 2018. In september ontvang je de nieuw ontwikkelde klasaffiches en klasstickers waarmee leerkrachten iedere woensdag een moment rond milieuvriendelijke en veilige verplaatsingen kunnen organiseren. Als school kan je ook kiezen voor een andere dag dan woensdag. Tijdens het wekelijkse moment mag één leerling de klassticker op de affiche kleven en vertellen wat hij daar ziet. De klas ziet de affiche groeien en de leerlingen denken gezamenlijk na over de impact van hun verplaatsingskeuze op vlak van milieuvriendelijkheid en verkeersveiligheid.

Gratis spelmateriaal (levering begin september):

  • Een Samvlag om aan de schoolpoort te hangen.
  • Spelmateriaal voor leerlingen van de lagere school (klasaffiches en stippen).
  • Spelmateriaal voor kleuters (klasaffiches en grotere stippen).
  • Infobrieven voor de ouders.