Terug naar de EU site Kid's Corner Links FAQ Inloggen

De Samweek komt eraan! Tijd om met je voorbereiding te starten

Goed begonnen is half gewonnen

Nog een dikke twee weken en de Samweek gaat van start. Ondertussen is het gratis Sampakket voor je school toegekomen. Tijd om het materiaal te verdelen en je voor te bereiden op een duurzame en leuke week. Geef elke klas 1 affiche en 8 vellen met stippen. Lees zeker ook de handleiding bij de downloads op www.verkeersslang.be want daarin staat alle informatie om van de Samweek een grandioos succes te maken.

Vergeet je metingen niet!

Dit jaar besteden we extra veel aandacht aan de metingen voor, tijdens én na de Samweek. Want we willen het effect van de Samweek kennen. Ook benieuwd met hoeveel procent de CO2-uitstoot vermindert dankzij jullie deelname? Vergeet dan zeker niet te meten. Aan de hand van jouw metingen onderzoeken we of alle Samscholen samen voor 20% minder CO2-uitstoot kunnen zorgen.

Eenvoudig meten in 3 stappen

Meten doe je gewoon door opgestoken handen te tellen: elke leerling die met fiets, step, bus of te voet naar school komt, steekt zijn hand op.

Voormeting: week van 29 april 
Kies een schooldag, bv. maandag, waarop alle leerkrachten tellen hoeveel kinderen er op een duurzame manier naar school komen. Dat getal noteert elke leerkracht op de klasaffiche in het vak bestemd voor de voormeting.
Tijdens de Samweek: week van 13 mei 
Tijdens de Samweek tellen de leerkrachten elke dag wie stapt, trapt of met het openbaar vervoer naar school komt. Elke leerling die duurzaam naar school komt, krijgt een stip en kleeft die op het vak van die dag.
De resultaten van dezelfde dag van de voormeting, bv. maandag, bewaar je om later online in te geven.
Nameting: week van 3 juni 
Zelfde werkwijze als de voormeting. Tel op die gekozen dag (bv. maandag) hoeveel kinderen er duurzaam naar school komen en noteer het getal op de affiche in het vak voor de nameting.

De belangrijkste laatste stap!

Als alle gegevens genoteerd zijn, kan je ze online ingeven. Ofwel doet elke leerkracht dat apart voor haar/zijn klas. Ofwel verzamelt de coördinator alle gegevens en geeft die in één keer in. In de nieuwsbrief van 11 juni krijg je een link naar het online formulier. Daarin kan je in één keer alle gegevens invoeren. Daarna starten wij met de analyse.

We kijken alvast uit naar de resultaten van de Samweek in 2019. Van zodra we die hebben, zijn jullie de eersten die ervan horen. Maar we gaan sowieso allemaal samen voor de volle 20% extra propere lucht!

Enthousiaste groet
Het Samteam

P.S. Heb je leuke foto’s of filmpjes die we mogen delen op de Facebookpagina van Sam de Verkeersslang? Stuur ze zeker door en deel je enthousiasme met alle andere Samscholen!

Nieuws