Terug naar de EU site Kid's Corner Links FAQ Inloggen

Is een zadel op stang reglementair?

Sommige ouders hebben vooraan op de fiets een klein zadeltje voor een kind aangebracht. Op een mannenfiets is dit gemakkelijk op de stang te bevestigen. Ook op een vrouwenfiets kan dat. Maar is dit wel reglementair?

Ja, ‘maar’. Volgens de wegcode mag je op de fiets zoveel passagiers meenemen als je maar wil, zolang er voor die passagiers plaatsen zijn ingericht en die passagiers dan geen amazonezit aannemen én hun voeten op voetsteuntjes hebben. Er staat niet bij hoe die plaatsen zelf ingericht moeten zijn.

Meerdere kinderen vervoeren? Op een fiets zou je tot drie kinderen kunnen vervoeren. Er bestaan zitjes voor twee kinderen achteraan en met een kinderzitje voor of met een zadel op stang kom je aan drie.  Als je sterk bent, zou je nog een kar met twee kinderen kunnen trekken ook. Een kar achter een S-pedelec hangen mag eigenlijk niet, want dat is een bromfiets klasse B en vanaf de zomer waarschijnlijk een bromfiets klasse S-Pedelec.

Volwassenen vervoeren? Je mag ook een volwassene vervoeren op een ingerichte plaats. Die moet dan ook voetsteunen hebben.

Besluit: een zadel op stang is niet verboden zolang de passagier die er op zit zijn voeten op de voetsteuntjes zet.

Knipsel

 

 

 

 

 

 

 

VRAAG RAAK!Aarzel niet om je vraag te stellen via Facebook of via sam@mobiel21.be

Nieuws