Terug naar de EU site Kid's Corner Links FAQ Inloggen

Steven Goegebeur en Elke Clijsters over Woensdag Samdag!

Steven Goegebeur en Elke Clijsters: sportieve peter en meter van Woensdag Samdag!

 

STEVEN GOEGEBEUR

Steven Goegebeur zit in de auto op weg naar de zee, als we hem bellen. Handsfree uiteraard. Hij verontschuldigt zich vrijwel meteen: hij heeft de kinderen mee en samen blijven ze enkele dagen aan de kust, anders zou hij zeker met de trein gegaan zijn. Het duidt meteen de toon aan van het hele gesprek: hoe hij de switch van auto naar duurzaam vervoer heeft gemaakt, allemaal dankzij Sam de Verkeersslang.

Steven is stand-up comedian en papa van Amelie (12), Arthur (9) en Paulien (6). Steven is al twee jaren peter van Sam de Verkeersslang. En hij heeft al een heuse transformatie doorgemaakt: “In het begin vroeg ik me af waarom jullie me vroegen voor dit peterschap. En nu begrijp ik het: het is om de mensen te laten zien dat je geen sporter of atleet moet zijn om vaker te fietsen of te stappen: iedereen kan het!”.

“Als tiener fietste ik wel naar school. Later werd het zelfs meer dan verplaatsen, het werd ook mijn hobby. Ik begon met triatlon. Elke dag fietste ik 21 kilometer naar school en daarna deed ik nog een looptraining. Maar dat ligt ver achter me. Toen ik met Sam de Verkeersslang kennis maakte, pakte ik erg vaak de auto.”

Wat eerst een verplichting werd, groeide tot steeds vaker een bewuste keuze en zelfs een gewoonte: Amélie fietst elke ochtend zelf naar haar middelbare school, Steven brengt de jongste twee te voet naar school.

“In het begin van Woensdag Samdag gingen we bewust vaak enkel op woensdag te voet of met de fiets naar school. Na een tijdje gingen we steeds vaker te voet, ik had me zelfs voorgenomen om het altijd in korte broek te doen tot na de herfstvakantie (lacht). Nu laten we volledig de wagen thuis, terwijl we daarvoor altijd de wagen namen. Met Sam hebben we echt een klik gemaakt. In het begin zag ik het als een plicht, wilde ik vooral mijn best doen. Nu is het een fijne gewoonte.”

Steven maakt nu vaker de bedenking om ook andere uitstapjes of trips met het openbaar vervoer te doen. Zo neemt hij nu meer de trein dan vroeger: ideaal om een stuk van zijn nieuwe show te schrijven of wat te ontspannen met de kinderen.

“Vroeger vond ik stappen en dan vooral fietsen vooral ‘sneller’: geen parkeerplaats zoeken, parkeren voor de deur, geen files: een gemakkelijke en gezonde manier om me te verplaatsen. Nu doen we het dagelijks en houdt zelfs het weer me niet tegen. Ik vind het een veilige en leuke manier om me te verplaatsen en ik wil ook via deze weg de kinderen inspireren om zich duurzaam te verplaatsen.”

“Er zijn ook nog wel moeilijkere momenten: bijvoorbeeld als het heel hard regent of we om onverwachte reden te laat vertrekken. Dan durf ik nog wel eens voor de auto te kiezen. Maar ik probeer dat zoveel mogelijk te vermijden door goede regenkledij klaar te leggen en altijd ruimschoots op tijd klaar te staan.”

Steven is niet alleen een superpeter voor Woensdag Samdag, maar meteen ook het perfecte voorbeeld dat je je gewoonte wél kan veranderen. Van dagelijkse autogebruiker tot stapper en fietser, nu is het aan jullie! Om goed van start te gaan, heeft Steven nog een tip voor jullie:

“Zorg voor een fiets op maat van je kind. Is hij niet te groot of te klein? Is hij gecontroleerd, werken de remmen? Onze verantwoordelijkheid als fietser is een goede uitrusting. Dat hoeft niet veel te kosten, maar het moet wel degelijk zijn. Kinderen op een te kleine/grote fiets met slechte remmen de baan opsturen: dat is levensgevaarlijk! En vergeet geen helm en een fluovestje, van Sam natuurlijk…”

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

ELKE CLIJSTERS

Ook Elke Clijsters draagt Sam de Verkeersslang in het hart: “Woensdag Samdag is een tof initiatief en ik probeer mijn steentje bij te dragen door zoveel als ik kan met mijn kindjes naar school te fietsen.”

Elke is moeder van Cleo (6 jaar oud) en Cruz Léo (7 jaar oud) en op Woensdag Samdag probeert ze hen op een duurzame manier naar school te brengen: “Fietsen of wandelen betekent voor mij uiteraard veel. Het is gezond en het is quality-time met mijn kinderen. Ik zie ook dat mijn kinderen het leuk en een heel avontuur vinden. Zelf vind ik het ook tof: ik word er wakker en alert van. De frisse buitenlucht en mijn kinderen gelukkig zien op hun fiets geeft me een goed gevoel en zo kom ik altijd tevreden terug thuis.”

Al zijn er soms ook momenten dat ze het wat moeilijker vindt en toch teruggrijpt naar de auto: “Ik woon een eindje van de school en als alleenstaande mama met een druk leven, lukt het me jammer genoeg niet altijd om elke woensdag met de fiets te gaan. Maar nu het mooie weer eraan komt, zal dit zeker en vast weer meer gebeuren.”

Als voormalige tennisspeelster beseft ze het belang van Sam: “Het is belangrijk voor kinderen om in te zien dat naar school fietsen gezond is: voor henzelf om te bewegen, om te sporten en om in de buitenlucht te zijn. Maar ook voor het milieu om minder de auto te gebruiken.”

Tot slot geeft ze graag nog een tip mee aan andere Woensdag Samdag-deelnemers:

“Aan de kinderen wil ik vooral zeggen dat ze altijd voorzichtig moeten zijn. En bij de ouders wil ik vooral benadrukken dat ze moeten proberen te genieten van deze momenten met hun kinderen, het leven kan soms al hectisch genoeg zijn.”

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Nieuws