Terug naar de EU site Kid's Corner Links FAQ Inloggen

Woensdag Samdag klasmeting

Klasmeting ingevenKlassen die deelnemen aan Woensdag Samdag kunnen op 6 meetmomenten tijdens het schooljaar een klasuitstap naar de Efteling winnen! Noteer de meetmomenten alvast in de schoolagenda. Je vindt ze hieronder of in de bundels voor leerkrachten aangeduid met het groene meetsymbooltje.

DEELNEMEN IS EENVOUDIG

 1. Tel als leerkracht het aantal leerlingen in je klas dat die dag te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto naar school zijn gekomen.
 2. Geef die 4 aantallen binnen de week na het meetmoment in op het online registratieformulier. Dat formulier vind je tijdens elke meetperiode hier of op de startpagina van verkeersslang.be.

MEETMOMENTEN

 • 20 september: een meting op de eerste Woensdag Samdag.
  Geef per klas de 4 aantallen in vóór 27 september.
 • 25 oktober: een meting bij de eerste beloningsster.
  Geef per klas de 4 aantallen in vóór 1 november.
 • 20 december: een meting bij de tweede beloningsster.
  Geef per klas de 4 aantallen in vóór 27 december.
 • 7 februari: een meting bij de derde beloningsster.
  Geef per klas de 4 aantallen in vóór 14 februari.
 • 28 maart: een meting bij de vierde beloningsster.
  Geef per klas de 4 aantallen in vóór 4 april.
 • 9 mei: een meting op de laatste Woensdag Samdag.
  Geef per klas de 4 aantallen in vóór 16 mei.

Allereerste cijfers


(weergave resultaten van het eerste klasmeetmoment)

Uit het eerste Woensdag Samdag meetmoment leren we dat onze Samscholen goed bezig zijn: Op 20 september ging 65% van de leerlingen van de deelnemende Samklassen duurzaam naar school (29% te voet, 31% met de fiets en bijna 5% met het openbaar vervoer). Dat cijfer mag er wezen! Goed bezig Sammekes! Op het einde van het campagnejaar worden de 6 metingen samen gelegd, vergeleken en geanalyseerd. Eens klaar zal je de analyse hier kunnen terugvinden.

WIN EEN KLASUITSTAP NAAR DE EFTELINGBij elke klasmeting maak je kans op 1 van de 6 klasuitstappen naar de Efteling! De winnende klassen worden op vrijdag 22 juni 2018 samen met een aantal begeleiders aan iedere school opgepikt, naar de Efteling gebracht en ’s avonds weer aan de school afgezet.

Mobiel 21 regelt die dag het vervoer van de leerlingen en hun begeleiders. Als vrijdag 22 juni niet in de agenda van de winnende klas past, dan kunnen de tickets op een ander moment gebruikt worden. De school staat dan wel zelf in voor het vervoer van en naar de Efteling. Het aantal begeleiders dat van ons een toegangsticket krijgt, wordt samen met je school bekeken en is afhankelijk van vervoerskeuze, het aantal leerlingen in de klas en de leeftijd van de leerlingen.

Wat en waarom?

De spelcampagne Woensdag Samdag motiveert leerlingen van de kleuter- en lagere school om duurzaam en veilig naar school te gaan. De eerste klasmeting bij 677 deelnemende leerkrachten vertelde ons dat de campagne alvast wordt gesmaakt met een gemiddelde score van 9/10!

Dankzij suggesties van die leerkrachten kunnen we de spelcampagne op verschillende manieren verbeteren. Ook zorgt de bevraging ervoor dat er minstens zes keer per jaar in de klas aandacht wordt besteed aan hoe de leerlingen naar school komen. Tot slot vertelt de bevraging:

 1. Hoeveel leerkrachten de campagne actief gebruiken tijdens verschillende momenten van het schooljaar.
 2. Hoe de leerlingen in Samscholen naar school komen.
 3. Hoe het aandeel duurzame verplaatsingen in Samscholen evolueert doorheen het campagnejaar (van 20 september tot 9 mei).
 4. Wat het potentieel is van de campagne om (meer) leerlingen te motiveren om op een duurzame manier naar school te gaan.

Met die informatie kunnen we Vlaamse gemeenten en basisscholen beter adviseren en motiveren om in te zetten op duurzaam en veilig verkeer naar school.

 

6 Winnaars

1. De eerste klasuitstap naar de Efteling werd gewonnen door het eerste leerjaar van Ksd Campus Sint-Jan in Diest!


2. Het derde leerjaar van GBS De Vlieger in Kasterlee won de tweede klasuitstap!


3. JOEPIE! Ook het derde leerjaar van St Catharina in Moerbeke (Geraardsbergen) gaat mee naar de Efteling.


4. En jawel: ook de vierde klasuitstap werd gewonnen door St Catharina in Geraardsbergen! Deze keer door het vijfde leerjaar van meester Jelle.


5. Klavertje Viersel uit Viersel zijn de gelukkige vijfde winnaar van een klasuitstap naar de Efteling. En of ze blij zijn!

6.  Het derde leerjaar van GBS Salto uit Oud-Turnhout ging met de laatste en zesde klasuitstap lopen.  Joepie, naar de Efteling!

Nieuws