Terug naar de EU site Kid's Corner Links FAQ Inloggen

Fiets-, voet- en/of carpoolen

Wat is poolen?

Voet- of fietspoolen is stappen of fietsen met een kleine, duidelijk herkenbare groep kinderen onder toezicht van een begeleider van huis naar school en omgekeerd.

Carpoolen biedt een alternatief voor leerlingen die verder van school wonen of die tijdens de winterperiode niet kunnen of mogen fietspoolen. Concreet houdt dit in dat er meer dan één kind per auto naar school wordt vervoerd, bij voorkeur meerdere kinderen uit verschillende gezinnen.

Wie kan fietspoolen?

Alle kinderen uit de lagere school. Om te fietspoolen moeten kinderen voldoende fietsvaardig zijn zodat ze veilig op de openbare weg én in groep kunnen fietsen.

Doel van de begeleiding

Mobiel 21 geeft info over het opzetten van een poolproject met concrete tips en suggesties.

De voordelen van fiets- en voetpoolen

  • Het is milieuvriendelijk.
  • Het is gezond.
  • Kinderen worden weerbaarder en zelfstandiger in het verkeer.
  • Een groep fietsers of stappers met reflecterende vestjes is beter zichtbaar en automobilisten gedragen zich hoffelijker door het officiële karakter van een poolproject.
  • Het vermindert autoverkeer en parkeerdruk aan de school.
  • Jong geleerd is oud gedaan.
  • Het sneeuwbaleffect: meer fietsen zet anderen aan tot meer fietsen of stappen.

Hoe ga je te werk?

Je vindt meer informatie over fiets- en voetpoolen in de Handleiding fietspoolen, voetpoolen en carpoolen of op de website www.fietspoolen.be.

Aan de hand van fietspoolpasjes kan je de leerlingen op een leuke manier inlichten over de tien afspraken waar ze zich aan moeten houden wanneer ze deelnemen aan een fietspool.

Heb je graag fietspoolpasjes voor de leerlingen of andere publicaties naar je school toegestuurd? Stuur dan een mail naar sam@mobiel21.be.