Terug naar de EU site Kid's Corner Links FAQ Inloggen

De Samweek

Wat?

De Samweek is de jaarlijkse actieweek van de Sam de Verkeersslang-campagne waarin kleuter- en lagere scholen met een leuk spel werken rond duurzame en veilige verplaatsingen. De boodschap is simpel: zoveel mogelijk kinderen komen te voet, met de fiets, de step of het openbaar vervoer naar school.

Wanneer?

De week loopt jaarlijks op de eerste volledige werkweek van mei of een andere week naar keuze van de school. Het is het ideale moment om er een fijne duurzaamheidsweek of verkeersweek van te maken en verschillende activiteiten rond milieuvriendelijkheid en/of verkeersveiligheid te organiseren!Hoe?

Een spelpakket bestaat uit klasaffiches en stippen om individueel verplaatsingsgedrag te belonen op klasniveau. Iedere dag van de Samweek beloont de leerkracht de leerlingen die te voet, met de fiets of met gedeeld of openbaar vervoer naar school zijn gekomen, met een groene stip. Die stip mogen de leerlingen op hun klasaffiche in het witte vak van die dag kleven. Er zijn zeven witte vakken: een voor elke dag van de Samweek en de twee andere zijn voor de voormeting en de nameting. Op het einde van de week zorgt de klas of school voor een leuke beloning, zoals extra speeltijd, een uitstap naar het verkeerspark of een groot Samfeest!