Terug naar de EU site Kid's Corner Links FAQ Inloggen

De Samweek

Wat?

De Samweek is de jaarlijkse actieweek van de Sam de Verkeersslang-campagne waarin kleuter- en lagere scholen met een leuk spel werken rond milieuvriendelijke en veilige verplaatsingen. De boodschap is simpel: zoveel mogelijk kinderen te voet, met de fiets, met gedeeld of openbaar vervoer naar school.

Wanneer?

De week loopt jaarlijks op de eerste volledige werkweek van mei of een andere week naar keuze van de school. Het is het ideale moment om er een fijne duurzaamheidsweek of verkeersweek van te maken en verschillende activiteiten rond milieuvriendelijkheid en/of verkeersveiligheid te organiseren!Hoe?

Een spelpakket bestaat uit klasaffiches en stippen om individueel verplaatsingsgedrag te belonen op klasniveau. Iedere dag van de Samweek beloont de leerkracht de leerlingen die te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar school zijn gekomen, met een groene stip. Die stip mogen de leerlingen op hun klasaffiche in de witte vakken kleven. Elk wit vak staat voor een dag. Als het dagdoel (aantal gewenste stippen per dag) van de klas behaald is, mogen de leerlingen al in het volgende dagdoel stippen kleven. Op het einde van de week vormen de klasaffiches van de lagere school samen één grote Sam de Verkeersslang. Als beloning zorgt de klas of school voor een leuke activiteit, zoals extra speeltijd, een uitstap naar het verkeerspark of een groot Samfeest!

Scholen die zich hebben aangemeld via de preregistratie, krijgen in februari 2019 meer nieuws over de Samweek.