Terug naar de EU site Kid's Corner Links FAQ Inloggen

De Samweek

Wat?

De Samweek is de jaarlijkse actieweek van de Sam de Verkeersslang campagne waarin kleuter- en lagere scholen met een leuk spel werken rond milieuvriendelijke en veilige verplaatsingen. De boodschap is simpel: zoveel mogelijk kinderen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar school.

Wanneer?

De week loopt jaarlijks op de eerste volledige werkweek van mei of een andere week naar keuze van de school. Het is het ideale moment om er een fijne duurzaamheidsweek of verkeersweek van te maken en verschillende activiteiten rond milieuvriendelijkheid en/of verkeersveiligheid te organiseren!Hoe?

Scholen worden via een brede communicatie op het einde van het schooljaar opgeroepen om zich in te schrijven voor deelname, of op een ander aangekondigd moment. Deelname is gratis inclusief bestelling en verzending van spelmaterialen. Momenteel zijn er geen inschrijvingen mogelijk.

Spelmateriaal

Je ontvangt infobrieven, klasaffiches en beloningsstippen om individueel verplaatsingsgedrag te belonen op klasniveau. Iedere dag van de Samweek beloont de leerkracht de leerlingen die te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar school zijn gekomen, met een groene stip. Die stip mogen de leerlingen op hun klasaffiche in de witte vakken kleven. Elk wit vak staat voor een dag. Als het dagdoel (aantal gewenste stippen per dag) van de klas behaald is, mogen de leerlingen al in het volgende dagdoel stippen kleven. Op het einde van de week zorgt de klas of school voor een leuke activiteit als beloning, zoals extra speeltijd, een uitstap naar het verkeerspark of een groot Samfeest!

De klasaffiches van de lagere school vormen samen op het einde van de week één grote Sam de Verkeersslang. Voor de kleuters blijft de affiche in hun klas. Je kan er ook voor kiezen om de leerlingen met virtuele kliks op het smartboard te belonen in plaats van met de groene stippen op de klasaffiche.

Gratis spelmateriaal (levering begin maart):

  • Spelmateriaal voor leerlingen van de lagere school (klasaffiches en stippen, affiche met de kop en affiche met de staart van Sam de Verkeersslang).
  • Spelmateriaal voor kleuters (klasaffiches en grotere stippen).
  • Infobrieven voor de ouders.