Terug naar de EU site Kid's Corner Links FAQ Inloggen

Hoe werkt het?

Samscholen kunnen bij inschrijving voor Sam de Verkeersslang 2017-2018 kiezen tussen deelname aan de Samweek en/of een jaar lang Woensdag Samdag. De boodschap is simpel: zoveel mogelijk kinderen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar school.

Woensdag Samdag

Woensdag Samdag is een campagneonderdeel van Sam de Verkeersslang om scholen een jaar lang te laten werken rond milieuvriendelijke en veilige verplaatsingen via wekelijkse klasmomenten. Het spel start op woensdag 20 september 2017 en loopt tot 9 mei 2018. Je kan ook kiezen voor een andere campagnedag dan woensdag.

Deelnemende scholen krijgen een gratis spelpakket met klasaffiches en weekstickers voor elke klas. Op de campagnedagen gaat elke klas met het spelmateriaal aan de slag. Tijdens het wekelijkse klasmoment mag een leerling de weeksticker op de klasaffiche kleven en vertellen wat hij/zij daar ziet. De klas ziet de affiche groeien en de leerlingen denken gezamenlijk na over de impact van hun verplaatsingskeuze op vlak van milieuvriendelijkheid en verkeersveiligheid.

Gratis spelmateriaal (levering begin september):

  • Een Samvlag om aan de schoolpoort te hangen
  • Spelmateriaal voor leerlingen van de lagere school (klasaffiches en stippen)
  • Spelmateriaal voor kleuters (klasaffiches en grotere stippen)
  • Infobrieven voor de ouders

Naar de Efteling met Woensdag Samdag

De spelcampagne bevat 6 meetmomenten doorheen het schooljaar om het verplaatsingsgedrag van de kinderen en het effect van de campagne te meten. Wanneer een leerkracht op die momenten de verplaatsingswijzen van haar leerlingen online ingeeft, maakt zij kans op 1 van de 6 klasuitstappen naar de Efteling! >>lees hier meer informatie en hoe je kan deelnemen.

DE SAMWEEK

De Samweek is de actieweek van Sam de Verkeersslang waarin kleuter- en lagere scholen met een leuk spel werken rond milieuvriendelijke en veilige verplaatsingen. De week loopt van 14 tot 18 mei 2018 of een andere week naar keuze van de school. Het is het ideale moment om er een fijne duurzaamheidsweek of verkeersweek van te maken en verschillende activiteiten rond milieuvriendelijkheid en/of verkeersveiligheid te organiseren!

Je ontvangt infobrieven, klasaffiches en beloningsstippen om individueel verplaatsingsgedrag te belonen op klasniveau. Iedere dag van de Samweek beloont de leerkracht de leerlingen die te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar school zijn gekomen, met een groene stip. Die stip mogen de leerlingen op hun klasaffiche in de witte vakken kleven. Elk wit vak staat voor een dag. Als het dagdoel (aantal gewenste stippen per dag) van de klas behaald is, mogen de leerlingen al in het volgende dagdoel stippen kleven. Op het einde van de week zorgt de klas of school voor een leuke activiteit als beloning, zoals extra speeltijd, een uitstap naar het verkeerspark of een groot Samfeest!

De klasaffiches van de lagere school vormen samen op het einde van de week één grote Sam de Verkeersslang. Voor de kleuters blijft de affiche in hun klas. Je kan er ook voor kiezen om de leerlingen met virtuele kliks op het smartboard te belonen in plaats van met de groene stippen op de klasaffiche.

Gratis spelmateriaal (levering begin maart):

  • Spelmateriaal voor leerlingen van de lagere school (klasaffiches en stippen, affiche met de kop en affiche met de staart van Sam de Verkeersslang).
  • Spelmateriaal voor kleuters (klasaffiches en grotere stippen).
  • Infobrieven voor de ouders.

Fluohesjes

KBC geeft een week na de herfstvakantie een pakket van 50 gratis fluohesjes weg aan alle scholen die deelnemen aan de Samweek of Woensdag Samdag van Sam de Verkeersslang. Op het inschrijvingsformulier kon je aangeven of je wilt ingaan op dit aanbod. Dit aanbod geldt zolang de voorraad strekt.