Terug naar de EU site Kid's Corner Links FAQ Inloggen

Bleydenbergschool

Hallo allemaal,

 

Wij zijn de kinderen en leerkrachten van Bleydenberg, een leuk dorpsschooltje gelegen in Wilsele aan de Vaart.

Momenteel is onze kleuterschool en lagers school verdeeld over twee vestigingsplaatsen, maar we zijn in volle verwachting van een nieuwbouw naar volgend schooljaar toe.

 

Als school hechten we veel belang aan een ‘veilige omgeving’ voor het kind. Er zijn de gebruikelijke waarschuwingsborden, de octopuspalen en zone 30, maar daarbovenop volgde ons hele team een bijscholing als ‘gemachtigd opzichter’ om de kinderen op veilige manieren te kunnen laten oversteken en dergelijke.

Samen met de ouderraad zochten we alternatieven voor de ouders die met de wagen hun kinderen brengen, om zich niet te parkeren aan de schoolpoort, zodat de drukte in de directe omgeving wat geluwd wordt.

 

We promoten met de ganse school volop het gebruik van ‘groen’ vervoer en het dragen van een fluohesje samen met de fietshelm.

Een groot percentage van onze leerlingen komt echt uit de buurt en maakt dus al gebruik van deze groene manier van verplaatsen.

 

Als school zelf laten we al onze kleuters, van instappers tot derde kleuterklas spelenderwijs kennismaken met het verkeer. We laten ze oefenen op de loop-/trapfietsen, spelen het stopspel met het rode licht, lezen de boekjes van Jules op de fiets, … Elke verplaatsing in de buurt gebeurt met onze fluohes aan en dit steeds met blijvende aandacht voor een kindveilige buurt.

 

In de lagere school gebeuren de meeste uitstappen via ‘carpooling’ of door het gebruik van het ‘openbaar vervoer’. Voor deze kinderen nemen we als school graag deel aan acties zoals de strapdag, Sam de verkeersslang, het dodehoek-programma, bezoeken we het verkeerspark, nemen we deel aan het fietsexamen,  … om de kinderen  zo goed mogelijk te sensibiliseren.

We dagen kinderen uit om op een ‘gezonde, groene’ manier naar school te komen en sporen hun, bijna dagdagelijks aan, om zeker in de ‘donkere periodes’ gebruik te maken van een hesje (en helm).

Resultaat

61%
39%
1%
0%
0%
27%
33%
Voormeting
84%
16%
1%
0%
0%
42%
41%
Samweek
74%
26%
1%
0%
0%
34%
38%
Nameting
  • Stappen
  • Fietsen
  • Bus
  • Trein/Tram/Metro
  • Carpoolen
  • Auto

Foto's